het binnenplein van de Zuidcampus, gezien vanuit een studentenkamer, deel van een foto van Jorvikiwi

Maynooth university campus

Wanneer u niet gek bent van het Ierse nachtleven en Ierland bezoekt voor een doe-vakantie, bijvoorbeeld om er te fietsen, dan biedt de kleine universiteit van Maynooth, op enkele tientallen km van Dublin en goed verbonden met bussen en treinen, een prachtig alternatief voor de mottige hotelkamers van de hoofdstad. de gang naar de lift in het logeergebouw, foto van fillippo (Flickr)
U hebt er een comfortabele twin room (twee aparte bedden) in een oud historisch maar goed onderhouden gebouw van de eerbiedwaardige katholieke universiteit voor minder dan 25 euro per persoon per nacht (voor 31 euro als u alleen wilt slapen). Ontbijt is niet inbegrepen en kost 7.50 euro. Wij vonden een ontbijt in het eerste ontbijtcafé buiten de poorten van de campus echter ook heel gezellig en niet duurder.
U kunt gebruik maken van een (studenten-)keukentje en er is een kamer met TV (alleen Ierse stations). Toilet en douche zijn op de gang, en zoals het hoort, gescheiden voor jongens en meisjes.

Fietsen rond Dublin

Ik zou niet weten waarom u aan deze kant van Ierland wilt fietsen, tenzij u een bezoek aan Dublin met fietsen wilt combineren, zoals wij deden...
Maynooth zelf stelt niet veel voor. Als u door de hoofstraat gereden bent hebt u alles gezien. Er loopt een smal kanaal van Dublin naar Maynooth, waar u langsheen kunt fietsen. De hele streek is plat en bijzonder landelijk.
Per trein van Dublin naar Maynooth is het gemakkelijkst en het snelst. In Dublin worden de stations Pearson en Connolly bediend. De laatste trein vertrekt in Pearson om 22u30 ('s zondags om 19u00, vanaf Connolly). Hij doet er 42 minuten over en stopt onderweg 10 keer. Hij geeft eerder het gevoel van een metro in Brussel.
Vanaf Maynooth kunt u fietsen langs de kust van de Ierse Zee of in het binnenland.
Om over hellingen te kunnen fietsen moet u naar de andere kant van Dublin, tot tenminste Bray. Vanaf daar beginnen de Wicklow Mountains, de bergen die u ziet bij het aanvliegen van de luchthaven. U kunt er ook per trein naartoe langs de kust, en een fiets huren in Bray (alleen city- en mountainbike). De gedetailleerde kaart van die streek (nr 56 Wicklow 1:50.000 Discovery Series), was uitgeput en het is geen lacheding om met minder gedetailleerde kaarten je weg te vinden in een slecht bewegwijzerd land. De wegen zijn er smal en kronkelend (vaak "holle wegen") en fietsers zijn er zeldzaam. Kijk dus uit als u een auto hoort aankomen - hij verwacht u niet op straat.
Blijkbaar zitten de wegen van Ierland nu al in GoogleMaps, enkele jaren geleden was er buiten Dublin alleen woestijn op deze kaarten.

Posted by Freddy Deprez op 16 augustus 2008