de alpen vanuit la Jarjatte

La Jarjatte

De meest onwaarschijnlijke gite. Op een boerderij in Lus-la-Croix-haute, waar men ten behoeve van de boerendochter die non was in Marseille, twee grote barakken had ingericht voor "les colonies de vacances" van de schoolkinderen, meteen voor twee klassen.
Tussen het huis van de boer en de twee armoedige keten lag een terrein van enkele tientallen meter hooiveld, en toen het gras gemaaid werd, geraakte meteen de rubberslang die voor de watervoorziening zorgde, overgereden.
Geen nood, dat werd gerepareerd.
Wat allemaal niet gerepareerd geraakte was de rest. Neem een steelpan en je houdt alleen de steel vast, hang iets aan een kapstop en de kapstok breekt af. Bric-a-brac.
Leun niet tegen de leuning, niet tegen de wand, kom niet aan de elektriciteitskabels die over alle muren lopen. Alles primitief. Douchen primitief, koken primitief. Slaapgelegenheid?
De eerste dag dachten we eraan om naar de camping te verhuizen.

Het werd een van onze mooiste vakanties. Onvergetelijke wandelingen. Een gegidste wandeling tegen een bergwand. Zelf door de wolken en dan daarboven. Hoger dan de schapen. Hoger dan de bomen. Onvergetelijke uitstapjes. Naar Veynes. Die. Cap. Andere plaatsjes in de streek.

De vallei van de Trabuech en de Jarjatte behoort tot geen enkel natuurlijk massief. Ze ligt op het kruispunt van de Vercors, de Diois en de Devoluy. Van de Vercors heeft de streek de ruimte en oneindige horizonten. De zuiderse Diois schenkt haar licht en warmte en de Devoluy betekent moeilijk bereikbare bergtoppen.
Het stille dorpje La Jarjatte (de naam alleen al!), waar nog een 40-tal mensen wonen, biedt een hele resem wandelmogelijkheden.

Een andere gite-de-france in Lus-la-Croix-haute (75 km onder Grenoble) kan ik u niet aanraden en logeren bij die boer zal nu wel niet meer kunnen. Maar in La Jarjatte, dat nota bene een ski-oord is, is er een rustige kleine camping, en ik herinner me nog een modern vakantiehuis, helemaal in hout, waar ik zelf naar op zoek zou gaan als ik er nog eens wil komen.

Camping la Jarjatte : Hameau de la Jarjatte - 26620 Lus-la-Croix-Haute 0033 4 9258 5058


Grotere kaart weergeven

Posted by Freddy Deprez op 2 augustus 2008