Overzicht

Wie een fietsvakantie wil nemen van één tot twee weken, kan bij veel organisaties terecht en kan fietsen in elke uithoek van de wereld. De lijst met aanbiedingen is onuitputtelijk.
Ons klein overzicht is onvolledig, het is geen ranking en geen beste-koop. Gewoon de vrucht van wat rondneuzen.
De prijzen die we hieronder opgeven zijn zoals we ze interpreteren op de websites en zijn bedoeld om u een idee te geven van de ordegrootte. Uiteraard zijn het de prijzen van de organisator zelf die gelden.
De meeste prijzen omvatten bijvoorbeeld geen persoonlijke verzekering. Ook zijn de prijzen voor de overnachting meestal te verhogen met een zeker bedrag wanneer u alleen reist.

Tour du Canada

Tour du Canada
Dit is een vakantie-vullend initiatief dat begint in de laatste week van juni en duurt tot het eerste wekend van september. Wie deze 10 of 11 weken van huis weg kan, zal een unieke vakantie beleven en de 10 provincies van Canada beter leren kennen, van west (Vancouver) naar oost (Saint John's).
Dit jaarlijkse evenement wordt door een vzw (NL stichting) op het getouw gezet.
De tocht is 7550 km lang. Van de deelnemers wordt
verwacht dat ze de voorafgaande maanden toch wat geoefend hebben en toch 2000 km in de laatste twee maanden gefietst hebben. De langste dagtocht is 176 km en er zijn slechts 9 dagtochten van onder de 100 km. Het is geen competitie maar een collectief gebeuren.
Slechts enkele keren wordt op een universiteitscampus overnacht; meestal slapen de deelnemers in hun eigen tentje. De persoonlijke spullen worden met een truck van stopplaats naar stopplaats gebracht. Elke deelnemer heeft zijn compartiment met voldoende opslagruimte. Er gaat ook een veldkeuken mee en een koelkast.
Er wordt zes dagen voor u gekookt maar de zevende dag bent u zelf verantwoordelijk voor de keuken.
De basisbijdrage voor 2009 is 3.985 Canadese dollar (ongeveer 2.360 EUR), plus belastingen en toeslagen. All-in nog altijd minder dan 50 EUR per dag.

Website Tour du Canada
PDF over de organisatie

Flowtrack (BE)DU - LUX - FR - SP
Short Bike vakanties van Flowtrack (BE) organiseert korte no-nonsense fietsvakanties. Een verblijf van 5 dagen (4 nachten) in de buurt van Girona (SP) kost u slechts 290 euro.

Bicycle Beano Cycling Tours (UK)UK
Bicycle Beano specializes in excursions that allow cyclists to explore the idyllic landscape of England and Wales and enjoy delicious home-cooked vegetarian cuisine.
Een 7-daags verblijf (halfpension) met dagtochten van 50 tot 75 km voor 650 GBP (825 EUR)

CycleTours (NL)BE CYPRUS DU FR IT SP TSJECHIE US ZWITS
CycleTours Holland (Amsterdam) organiseert zowel fietsvakanties voor gezinnen (speciaal zijn de fiets-vaar-vakanties) als cyclosportieve uitdagingen.
Bij sommige reizen worden geen hotelkamers maar campings geboekt, wat dergelijke reizen een stuk goedkoper maakt. 21 Dagen rondtoeren in de Rocky Mountains (US) kunt u op deze manier aanpakken voor minder dan 2500 EUR. De vliegreis is inbegrepen, maar de maaltijden niet. U kunt wel zelf koken op de camping.
Anderzijds kan een 10-daags verblijf in de Dolomieten (busreis, hotel, maaltijden) ook voor gemiddeld 100 euro per dag.

Axel Merckx (CAN)EU - CAN
Axel Merckx organiseert fietsvakanties in Europa en in Canada, waar hij verblijft.
Zijn Europees 9-daags programma omvatte in 2008 het bijwonen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, en het zelf rijden van de laatste honderd kilometer van deze klassiekers, met de zwaarste beklimmingen ervan. De vakantiegangers kregen een eersteklas behandeling en betaalden daar 5000 Canadese dollar voor (3350 Euro, reis naar België niet inbegrepen).
In Canada (British Columbia) organiseert de ex-renner vergelijkbare stages.

Western Spirit (US)US
Western Spirit organiseert het hele spectrum, van sport voor diehards tot fun voor families. In de sportsectie hebben zij bijvoorbeeld een 5 daags (5 nachten) fietsvakantie aan de Crater Lake National Park (Oregon, US) voor 1550 EUR.

Cycling Tours (AUS)AUS NZ
Hier zijn fietstochten mogelijk in verlaten streken, waarbij overnacht wordt in "luxury wilderness lodges", hotels, en historische cottages. Een 9-daags evenement in Tasmanië (inclusief halfpension) voor 3245 AUD (1830 EUR)

Fietsarrangementen Recreatief (NL)BE NL
Een databank met enkele honderden "arrangementen", wat in de praktijk vooral neerkomt op een route en een hotel om te overnachten.

De Toerist- Biking (BE)


FR IT SP
Voor wielertoeristen. Hotel met ontbijt, acht dagen voor ongeveer 600 euro.

Bijgewerkt door Freddy Deprez op 1 oktober 2008