la baie de somme

Over de Baie de Somme


We dachten dat het er oneindig vlak zou zijn, zoals in de Polders in Nederland en Vlaanderen, waar de bomen scheef hangen van de onveranderlijke zuidwestenwind.
Er is altijd wel wind en of hij zuidwest is weet ik niet maar hij is meestal hard en jaagt de wolken over het land. In augustus 2008 zijn dat pakken regenwonken als gevulde inktpotten. En er komt onweer. En hagel. En daarna schijnt te zon weer. Het verandert zo snel als in Bretagne of in Ierland, Schotland.
Maar het is er nauwelijks plat. Ik had eraan moeten denken. Het Kanaal lijkt wel uitgesleten tussen Engeland en Frankrijk, waar aan beide kanten de krijtrotsen het einde van het landschap vormen. De fikse hellingen beginnen ook in de Baie de Somme op enkele kilometer van de kust. Eindeloze hellingen met rijp graan of ronde balen stro op gedorste velden. Weinig vee. De schapen van de foto's zie je vooral in het moerasgebied van de Somme-delta, anders niet.
Graan en maïs, hier en daar wat bos, kleine dorpjes vaak zelfs zonder het kleinste winkeltje en zeker geen café of bar-tabac. Stilte. Geen vliegvelden in de buurt, geen industrie. Landbouw en lange wegen zonder fietspaden, die op de GPS heel vaak geen naam hebben behalve "weg" of "chemin". Weinig verkeer. Veel herenhuizen en halve kastelen. Rijkdom.

Er naartoe


De Baie de Somme bereikt u met les trains Corail Intercites van de SNCF en met de TER SNCF van de regio Picardie met bestemming Noyelles-sur-Mer, een van de stations die de streektrein Chemin de Fer de la Baie de Somme aandoet. Het station van het plaatsje Rue ligt ook op een korte busrit afstand van Crotoy, een belangrijke bestemming in de Baie de Somme.
Bij het overstappen op een streektrein krijgt u op zon- en feestdagen in de zomer een reductie.


Grotere kaart weergeven

De streektrein


De streektrein Chemin de Fer Baie-Somme volgt de boorden van het estuarium van de Somme en doet de stations aan van Cayeux-sur-Mer, Lancheres-Pende, Saint-Valery-sur-Somme, Noyelles-sur-Mer en Le Crotoy.

Het parcours van de streektrein Baie-Somme
Correspondentie: CFBS, Gare de Saint Valery, BP 80031, 80230 Saint Valery-sur-Somme, France
Tel : 00 33 (3) 22 26 96 96
email: cfbs2@wanadoo.fr


De trein rijdt in het zomerseizoen 4 keer per dag vanaf ongeveer 10u45. Uurregeling
Een retourticket voor de hele lengte van het parcours kost in 2008 14,50 EUR.

Fietsroutes


Fietsen, ook tandems, kunnen gehuurd worden per halve dag tegen redelijke tarieven bij de organisatie Relais-velo. Er zijn in de streek tientallen verhuurplaatsen.

Uitrusten


Noyelles sur Mer, Relais de la Baie
Relais de la Baie
Place de la Gare
80 060 NOYELLES SUR MER
Tel :03 22 23 50 20
email

Dit is een van de twee plaatsen in Noyelles waar men ook fietsen kan huren.

Les Hortillonnages d'Amiens


Aanlegsteiger van de Hortillonnages (foto Wikimedia)


Op een dag dat het te warm was om te fietsen hebben we Amiens bezocht. Net stadje van 150.000 inwoners met een leuk centrum, heropgebouwd na de verwoestingen van de oorlog. De kathedraal is een wereldmonument (op een lijst van Unesco, dat zegt wat), maar die van Rouen heeft ons meer geimponeerd.
Na de middag hebben we ons laten rondvaren op de kanaaltjes van de Hortillonnages, de volkstuintjes op eilanden in het moerassige gebied van de Somme. Het is echt de moeite waard.
De rondleidingen van goed drie kwartier beginnen om 14u00 maar het is goed om er op een zonnige dag al van voor 13u30 te zijn. In de voormiddag hebben groepen (autocars) voorrang.
Het is ook mogelijk om een uitgestippeld parcours te voet af te leggen. Uiteraard zijn niet alle plekjes te voet bereikbaar.
Meer informatie

Posted by Freddy Deprez on August 10, 2008

Wat doe je in Allery ?

We huurden een gîte in een klein dorp op dertig kilometer van de kust en even ver van Amiens. Allery, 750 inwoners. Er is niets. Het café naast het gemeentehuis is er niet meer. Het is er alleen stil. En heuvelachtig.
In Airaines, drie kilometer er vandaan zijn enkele winkels en supermarkets. Dat betekent brood invriezen en 's morgens ontdooien.
De gîte is goed uitgerust met oven, grote koelkast, fornuis, douche, tv, wasmachine. Twee bedden boven (twijfelaar + 1-persoons) en een slaapbank (2 p) in de zithoek bij de tv. Niet groot maar ruimschoots voldoende voor twee volwassenen - neem er nog een derde bij.

Ault, gezien vanaf Le Bois-de-Cise - foto PicardieBlogNaar de zee is het verder dan gedacht, want het zijn - overigens uitstekende - landelijke wegen door een sterk glooiend landschap.
De kust is mooi. Mers, Cise, Ault, Cayeux, Le Hourdel, Cap Hornu, Saint-Valery. Van Mers tot Ault heb je krijtrotsen, daarna een poldergebied dat nogal gekend is onder vogelliefhebbers. Saint-Valery heeft allure. Een mooi plezierhaventje, zicht op de baai, spelende zeehonden, stoomtreintje. Minder toeristisch dan Honfleur maar het doet eraan denken.
Mers heeft een prachtige promenade (dijk) in art-nouveau stijl. Tussen Mers en Ault is Le-Bois-de-Cise een soort Knokke-le-Zoute maar dan aan een veel mooiere zee.
Cayeux heeft een zeer lang keienstrand en de zee is er heerlijk met hoge golven voor kite-surfers, windsurfers en surfers tout-court.
Aan de andere kant van de baai, de kant van Crotoy, is er ook een uitgestrekt vogelgebied. Le Crotoy heeft overigens het enige op het zuiden gerichte strand van de streek.

Het versterkt kasteel van Rambures, temidden van een mooi parkIn het achterland zijn er tussen de kust en Amiens geen grote ankerpunten. Het vermelden waard is misschien het versterkt kasteel van Rambures.
Het is een geklasseerd monument sedert 1840, en een opmerkelijk voorbeeld van militaire architectuur van de vijftiende eeuw. In de Michelingids komt het voor met een ster, en het wordt opgenomen in "France Miniature". Het kasteel heeft op en top het uitzicht van een versterkte burcht met grote ronde torens met meters dikke muren, gaanderijen, schietgaten en kantelen. Het werd gebouwd om zich tegen de artillerie van die tijd te verdedigen. Een zenuwachtige (of een andere) gids legt u zoals gewoonlijk 'belangwekkende' details uit van de achttiende-eeuwse residentie, met inbegrip van een neo-gotische eetkamer met Picardische meubelen van de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. In deze vertrekken werd koning Henri IV meerdere malen ontvangen.
Het park staat in de gidsen als "opmerkelijk" en er is een rozentuin.
Peut-être vaut-il le détour...

Posted by Freddy Deprez op 7 september 2008