Quinta do Rio, Sao Estevao, Silves, Algarve, Portugal

En nu een echte fietser

Piet Vercaempst is van oud naar nieuw (2009-2010) in de Algarve gaan fietsen met een complete fietsuitrusting, blijkbaar ook in zijn eentje. Hij getuigt: "prachtig stukje Portugees (binnen)land, helaas veel regen gehad, maar dan nog een zalige fietsvakantie gehad!"

Op oudjaar heeft hij al stormen en overstromingen getrotseerd: "Wat een magnifiek zicht vanop de ontbijttafel op de kliffen, de zee, de haven. De zon komt door de wolken spieken, en ziet een buffet met gerookte zalm, geitenkaasjes, brie, overheerlijk brood, verschillende soorten salami's, hespen. De ontbijtgranen knetteren onder de verse melk en ik overgiet het met heerlijke fruitstukjes. Vooral de sinaasappel smaakt hier (en overal in Algarve) overheerlijk: er zit letterlijk geen pit in, maar figuurlijk des te méér: het is alsof de zon de vrucht haar magie heeft overgestraald. Ook de koffie in Portugal is lekker en smaakt letterlijk nog naar de koffieboon."

Piet heeft talloze reizen, her en der over de aardbol verspreid,op zijn kerfstok. Een bezoekje waard!

Laatste update op 31 januari 2010

Buiten de vakantieperiode

De Algarve zit waarschijnlijk tjokvol toeristen in de vakantiemaanden. Ik stel me voor dat het een langgerekt Blankenberge is, alleen met schoner water en beter weer.
Maar buiten het seizoen is het in de Algarve ook beter weer - toen ik er was in december was het overdag nog 18 graden, en zonnig.
Prachtig fietsweer, en geen volk. Portimao, Albufeira - verlaten. Lege snelwegen. Ook op de secundaire wegen geen volk.


Grotere kaart weergeven

Huren van fietsen

Ik heb een oude mountainbike gehuurd in Abufeira maar ik raad u aan om bij de zaak Megasport in Loule (wijk Quatro Estradas) te gaan, of in Faro.

Megasport Loule - 4 Estradas
Estrada Nacional (EN) 125 - km 89
(zie ook op Google Maps)

Megasport Faro
Rua Ataide Oliveira 39-C/D-r/c

U kunt er goedkoop city bikes huren, zelfs tandems en allerlei toebehoren. Racefietsen zijn duurder, maar nog steeds goedkoper dan de huurprijs in Belgie zou zijn.
Op deze site worden blijkbaar dezelfde fietsen aangeboden.

Logeren

Ik wou perse niet in de spooksteden logeren maar liever een beetje weg van de kust. Silves is een kleine historische stad (eeuwen geleden de hoofdplaats) met een kathedraal (Se) en een kasteel dat nu gerestaureerd wordt. Leuke straatjes, niet veel winkels, enkele restaurants maar alleen 's avonds open. Overdag kun je er goed terecht in het cafe naast de kathedraal, dat gerund wordt door een Brit. Britten maken hier me dunkt 10 percent van de bevolking uit.
In Silves is er een holiday-inn-achtig hotel (Colina Dos Mouros), waar een kamer 22 euro per nacht kostte. Ik weet niet hoeveel het nu is. Ik koos voor een quinta (boerderij of landhuis), Quinta do Rio, op enkele kilometer van Silves in de richting van Sao Bartholomeu, van waaruit ik mijn fietstochten maakte. (De banner bovenaan toont de achterkant van de Quinta, met rechts zicht op de terrasjes)
Quinta do Rio - Sitio Sao Estevão, apt 217 - 8300-047 Silves, Portugal tel. (+351) 282 445 528
(Hier nog een getuigenis van fietsers die er gelogeerd hebben)
Dit landelijke hotelletje ligt op rustig plekje, in het zicht van de heuvels. Het wordt omringd door sinaasappelboomgaarden. Het oorspronkelijke huis is uitgebreid en telt nu zes gastenkamers met 2 aparte bedden (derde mogelijk), alle met toilet en doucheruimte. De kamers zijn eenvoudig en net, en vier ervan hebben een eigen terras. Het ontbijt is bijzonder uitgebreid en stijlvol. In overleg met de Italiaanse eigenaars wordt er avondeten voor u bereid.

een van de verhuurde appartementen Voor wie eens iets anders wil, is er in Silves een bioboerderij waar kamers verhuurd worden, de Quinta da Figueirinha (lett. kleine vijgenboom - maar ook een bekend strand in de buurt van Lissabon).
Ik ben er vaak voorbijgereden maar pas achteraf op Internet ontdekt wat ik er gemist heb.
Er bestaat ook de mogelijkheid om er met groepen te verblijven en vergaderingen te beleggen.
Het lijkt me een geschikte teambuilding-site. Er zijn kamers met keuken voor minder geld dan de bed-and-breakfast die ik had. Mijn breakfast was dan ook een festijn!
Tel: (+351) 282 440 700 / 282 442 671

Fietsen in de Algarve

Er zijn geen fietspaden en ik zou, denk ik, in de vakantieperiodes niet op straat komen met een fiets. Toch niet op de hoofdwegen.
De secundaire wegen zijn goed berijdbaar en liggen er buiten het seizoen verlaten bij. Verwacht echter geen bordjes met straatnamen of bruikbare wegwijzers. Een beetje ervaring met kaartlezen is aan te bevelen.
Ik had geen GPS voor de fiets maar ik had wel een auto gehuurd met GPS. Lang niet alle straten zaten in 2006 in het systeem. Ik zou nog steeds Google Maps afdrukken en meenemen.
Je kunt in december echt lang rijden zonder een levende ziel op straat te zien. Boeren zie je op de citrusplantages. Voor de rest is het er stil. Maar in ook een klein stadje vind je wel een bar en een restaurantje. Voor geen geld.
Ik heb heel wat gefietst in de buurt van een stuwmeer op de Arade rivier, een prachtige bergachtige streek. De bergen zijn er lieflijk en de buurt is er verlaten.
Op deze site vind je enkele suggesties voor fietsparcours.

Autohuur

De vele Britten huren hun auto bij Britse bedrijven die dan weer met locale bedrijven samenwerken. Dat is in ieder geval veel goedkoper dan de vertrouwde Hertz of AVIS, en niet minder betrouwbaar. Maar volgens mij kun je ook rechtstreeks bij een Portugese dealer terecht. De Portugezen lijken me niet minder betrouwbaar dan onze eigen verhuurders.
De dagprijs voor een auto was niet duurder dan wat je hier voor de huur van een fiets betaalt.
Je mag er wel niet mee over de Spaanse grens zonder flink bij te betalen.
Als je buiten het seizoen wegblijft van de kustplaatsen, is een auto huren veilig, zowel om rond te rijden als om de auto niet gestolen te worden. In het zomerseizoen worden nogal wat huurauto's gestolen en dan is het goed om extra te betalen als waarborg.
Zoek gewoon naar "car hire algarve" en huur vanop de luchthaven.
De factoren waar je rekening mee houdt zijn:

  • de auto : deze zijn doorgaans in zeer goede staat. Je kiest een categorie, waarbij de goedkoopste uiteraard de categorie van de heel kleine auto's is zonder airco. Omdat deze auto's klein zijn, wordt soms een imperiaal gratis ter beschikking gesteld maar soms wordt daar ook geld voor gevraagd (tot 20 euro forfaitair). Soms is een kinderzitje gratis beschikbaar, soms moet u ervoor bijbetalen. Sommige bedrijven verhuren apart een GPS maar de Algarve is niet echt een complexe streek, het is gewoon een brede kuststrook
  • eisen die aan de leeftijd en de ervaring van de chauffeur gesteld worden. Sommige bedrijven verhuren niet onder de 21, 23 of zelfs 25 jaar en eisen daarbij nog een rijbewijs van tenminste 1 of 2 jaar. Hun huurprijs is daarom niet lager, soms zelfs integendeel
  • de periode in het jaar: er is een aanzienlijk verschil in de dagprijs tussen laag en tussenseizoen. September is nog hoog seizoen. Het tussenseizoen (april, mei, juni en oktober) is nog tenminste 25% duurder dan de periode november tot maart (laag seizoen)
  • Als u zich "omnium" of "all risk" wilt verzekeren dan moet u het huurbedrag verhogen met het bedrag "SCDW". Anders dreigt u 250 tot meer dan 1.000 euro te moeten betalen voor schade aan de huurauto als u zelf een aanrijding veroorzaakt. Als dat SCDW er al inzit (bijvoorbeeld bij AVIS) zal het huurbedrag vanzelf hoger liggen
  • Als u zich ook wilt verzekeren tegen letsels die u als chauffeur kunt oplopen dan moet er u ook een PAI (personal accident insurance) bij nemen. Dit kan variëren van 2 tot 6 euro per dag. Soms wordt het niet vermeld maar kun je er ook niet van uitgaan dat het er mee in zit
  • pechdienst : een aantal polissen vermelden 24/7 pechverhelping. "Assistance" staat er vermeld en ik neem aan dat ze u dan komen depanneren zonder meerkost
  • tweede chauffeur : soms staat uitdrukkelijk vermeld dat u voor een tweede chauffeur niet bij hoeft te betalen, anders kan dat forfaitair 10 of 15 euro kosten.
  • Spanje : een groene kaart waarmee u ook in Spanje verzekerd bent kost een enkele keer niets (vraag hem dan uitdrukkelijk aan), meestal wordt een bedrag variërend van 17,85 tot 50 euro (forfaitair) bijbetaald
  • Vroeg aankomen of laat vertrekken : als er iemand buiten de "kantooruren" op de luchthaven moet blijven rondhangen om u uw wagen te overhandigen, dan moet u daarvoor bijbetalen, meestal 20 euro. Maar kantooruren zijn bij de ene van 8:00 tot 21:00, bij de andere van 6:00 tot 24:00
  • Deposito : meestal moet u uw kredietkaartgegevens achterlaten als waarborg. Het kan namelijk zijn dat u de auto te vuil achterlaat en voor de schoonmaak moet betalen, of met veel minder benzine dan u mee vertrokken bent, of hem meer dan twee uur langer houdt dan afgesproken, of geen all-risk genomen hebt en de franchise moet betalen, of een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap of onder invloed van drugs, of de banden beschadigd zijn door uw manier van rijden. Een zeldzame keer moet u niet uw kredietkaartgegevens achterlaten maar een cash deposito. U mag zelfs niet met een kredietkaart betalen maar alleen handje contantje... Op het eerste gezicht is het een normale verhuurder, vooral gericht op Duitse klanten.

Sommige maatschappijen zouden een toeslag aanrekenen voor betalingen met een credit card, of laten betalen voor de parking aan de luchthaven, of nog een toeslag voor de verkeersbelasting of zo. Dat staat evenwel nergens vermeld in de voorwaarden en mij werden deze zaken alvast niet aangerekend.
Je kunt natuurlijk van dag 1 een fiets huren, zelfs met een aanhangwagentje voor bagage en de boodschappen...

Laatste update op 25 juli 2008