De step of autoped

De KickbikeDe step (autoped, trottinette) en de loopfiets worden niet voor vol aangezien. Peuters krijgen hun eerste loopfietsje voor ze kunnen praten, een trottinette haalt de puberleeftijd niet.
Wie het wereldje kent, weet dat dit onterecht is. Er zijn gelukkig ook mensen die de step ernstig nemen. De ernstig genomen volwassenen-steps noemen ze dan ook status-verhogend kickbike of footbike, en soms is men ook bereid om er geld voor neer te tellen.
Kickbike is overigens de naam van een zeer bekende Finse internationale stepverkoper, zeg maar de Nokia van de steps.

Een Nederlandse fabrikant heeft een wel zeer merkwaardige step in de markt gezet, geďnspireerd op de fitness-toestellen. Hij noemt het trouwens een outdoor-fitness-toestel.
De Bike Stepper is een kruising tussen een fiets en een crosstrainer, waarbij de gemaakte bewegingen worden omgezet in voorwaartse snelheid. Ideaal voor wie wil gaan fitnessen, maar het eigenlijk veel te mooi weer vindt om binnen te blijven.
De gebruiker van de Bike Stepper staat op twee ruime ‘peddels’ ter hoogte van het kleine achterwiel. Door stapbewegingen te maken, krijgt het rijwiel vaart. Geoefende steppers kunnen de snelheid dan probleemloos opvoeren tot 30 kilometer per uur. Om het in het verkeer vervolgens wel veilig te houden, beschikt de Bike Stepper over een vrijloop wanneer de voeten worden stilgehouden, en is hij voorzien van solide handremmen.
Zoals een crosstrainer licht en zwaar is af te stellen, geldt dat ook voor de Bike Stepper. Net als een fiets heeft hij namelijk zeven versnellingen. Een zadel ontbreekt, maar wel is er standaard een bidon gemonteerd. De Bike Stepper is er in twee uitvoeringen: met smalle racebanden of met brede banden voor een extra comfortabele wegligging.
De spiergroepen die door de Bike Stepper worden getraind, komen grotendeels overeen met de spieren die het werk doen bij een crosstrainer. De bovenbenen (voor en achter) en de kuitspieren doen het zware werk. De armspieren (biceps en triceps) worden wel gebruikt – bijvoorbeeld om het stuur vast te houden en daarmee voortdurend het evenwicht te bewaren – maar kennen geen bovennormale belasting ten opzichte van de crosstrainer. (Overgenomen van Vitaal.nl)

Met het concept van de step kan men veel kanten op. De skateboard is niet meer dan een step zonder stuur. De skeeler of in-line skate is/was een stuurloze step voor de beide voeten. De Magic Wheel, van Amerikaanse makelij, is een stuurloze step met een groot wiel vooraan en een klein wiel achteraan, en een step om op te staan aan elke kant van het grote wiel. De Magic Wheel - een foot scooter, zeggen de Britten - is zeer robuust gebouwd en de steps hebben plaats tot schoenmaat 45. Aan beide kanten zijn er remmen aangebracht en het kleine kunststof wieltje aan de achterkant helpt de balans te bewaren. Het grote wiel is een professioneel sportwiel met spaken.
Of we de Magic Wheel uiteindelijk even vaak zullen zien als de skeeler valt af te wachten, want in Europa werd dit apparaat met in de eerste plaats een hoog fun-gehalte, pas in 2008 op de markt gebracht.

Posted by Freddy Deprez op 25 augustus 2008