De eenwieler

There's something inherently cool about riding on one wheel. It could be the simplicity of equipment, or the challenge, or the fact that you can ride for years and always find something new. Unicycles turn the world into a playground that's waiting to be ridden, and it's becoming one of the fastest growing types of cycling. (Leest u misschien maar iets meer over Kris Holm, een van de pioniers van eenwiel-competitie en meervoudig internationaal kampioen).
Eenwielers verwacht ik dus eerder op een pleintje in de stad dan op straat. Of in het circus. Of omdat ik het toevallig weet, op het hockeyveld, want er bestaat een eenwieler-hockeycompetitie, althans in Duitsland en Engeland.
In de eenwieler-wereld neemt men aan dat eenwielers ontstonden in de tijd van de primitieve fietsen met een groot voorwiel en een klein achterwiel, met de trappers op de as van het voorwiel. Wie hard remde reed een tijdje op één wiel, want het achterwiel ging de lucht in. Daar moest men handig in zijn. Allengs ontstond een competitie onder fietsers (al bestond het woord "fiets" toen nog niet) om zo lang mogelijk op één wiel te rijden. Enzovoort.
Deze link heb ik nooit gelegd (en in die tijd was ook ik er nog niet). Ik blijf geloven dat het uit het circus komt. Een enkeling heeft met een eenwieler een wereldreis of een bedevaart ondernomen maar dat is dan duidelijk als stunt bedoeld.

Een eenwieler die misschien nooit op de markt komt is het hierbij afgebeelde prototype van het Canadese Bombardier uit 2003, de Embryo. Lees erover in Forbes magazine.
Maar aangezien we ons hier beperken tot fietsen die door lichaamskracht worden voortbewogen, en deze Embryo het (zoals de Segway Personal Transporter) moet hebben van een brandstofcel, laten we hem verder buiten beschouwing.

Leren eenwieleren kunt u bij ons alleen in circusscholen en -kampen, en van competitie is geen sprake.
In Edegem bij Antwerpen is er een winkel van circusmateriaal waar u eenwielers kunt kopen, maar er zijn tegenwoordig ook enkele webwinkels waar u terecht kunt.

Bijgewerkt door Freddy Deprez op 19 september 2008

Nimbus "het ultieme wiel"

Nimbus 20 ultimate wheelIt might not look like it, but this minimalist unicycle is actually rideable, as you can see in the YouTube video below. There aren't many specs: 7005 aluminum rim and crossbar, a 20 inch wheel and reinforced pedal bosses. No brakes, no gears, no lights. Probably not something you'd use to commute, but as you're taking your whole weight on your legs, it'll be a good workout. (Wired.com)


Nog een gelijkaardig filmpje